Norge på verdenstoppen i strømforbruk
Av alle land i verden ligger Norge på andreplass i strømforbruk per innbygger. Hvorfor ble vi storforbrukere av strøm og finnes det smartere alternativer?
Publisert:
Sist endret:
Bare Island ligger foran oss med hele 53 927 kilowattimer per person, mot våre 28 095 (2022). Totalt er vårt forbruk nok til å kjøre en elbil rundt jorda nesten 19 millioner ganger.
Det er kanskje ikke så rart at vi har høyere strømforbruk enn veldig mange andre land. Det er jo kaldt her hos oss. Men likevel:
Hvorfor ble vi storforbrukere av strøm?
Det er tre grunner til det:
Flaks: Naturressursene i Norge har gitt oss rikelig tilgang på vannkraft. 92 prosent av den totale elektrisitetsproduksjonen i Norge er vannkraft.
Industri: Med den enkle tilgangen til strømproduksjon, har mye av industrien i Norge basert seg på bruk av elektrisitet. Den største andelen strøm produsert i Norge går til industri; i utgangspunktet fire ganger mer enn det europeiske snittet. Andre steder har det for eksempel vært vanlig å bruke kull.
Kaldt klima: Vi nordmenn bruker også mye strøm hjemme, og mest av alt til oppvarming. Hele 60 prosent av strømmen vi bruker går til oppvarming, og sammenlignet med for eksempel Frankrike, er denne andelen dobbelt så stor hos oss. I mange andre land bruker de for eksempel gass.
Vi går mot et kraftunderskudd
I Norge produserer vi mye fornybar energi. På verdensbasis er det faktisk bare Island som produserer grønnere strøm enn oss. Problemet er at strømbehovet snart vil vokse seg større enn produksjonen, og et kraftunderskudd er ventet allerede fra 2028. Løsningen er å finne gode alternativer, og til oppvarming og nedkjøling av bygninger er fjernvarme og fjernkjøling gode valg.
– En av de største utfordringene med å nå klimamålene våre, er å skaffe nok fornybar energi. Akkurat der bidrar Hafslund Celsio på en helt sentral måte, fordi fjernvarme og fjernkjøling kan avlaste strømnettet, sier Tone Svendsen Endal, rådgiver på energisystemer i miljøstiftelsen Zero.
– Uklokt å bruke verdifull strøm til å varme opp og kjøle ned bygg
Administrerende direktør i Hafslund Celsio, Knut Inderhaug,mener det er unødvendig og uklokt å bruke verdifull strøm til å varme opp og kjøle ned bygg.
– Strømmen trenger vi til for eksempel en stadig mer elektrifisert transportsektor. Fjernvarme og fjernkjøling er basert på fornybare og karbonnøytrale energiressurser og bidrar til kraftig reduksjon i behovet for strøm. Dette er kostnadseffektive løsninger for bærekraftig utvikling, sier Inderhaug.