Suksess med fjernvarme under matta

Snøfonnene ligger høye rundt fotballbanen og det er iskald Oslo-vinter, men på Jordal løper sjuåringene på mykt gress.

Barn som spiller fotball på kunstgress.

Publisert:

Sist endret:

- Det er nesten for godt til å være sant.

Treneren for Forwards 2017-lag, Jo Moen Bredeveien, er nesten litt rørt der han ser på sjuåringene som tumler rundt på kunstgresset.

- Dette er den første vinteren vi har kunnet spille på nye Jordal. Vi har jo vært spente lenge: Hvordan vil nye Jordal være å spille på? Nå vet vi. Banen er strålende, sommer som vinter. Det er mykt å løpe og det er mykt å falle, selv når det er 15 minusgrader i lufta.

Underlagsvarme høyt på ønskelisten

Med fjernvarme under matta, er Jordal kunstgress blitt en ettertraktet bane å spille på. Det er rift om banene i Oslo, og baner med underlagsvarme står høyt på ønskelisten til Osloklubbene, ifølge kunstgressbaneansvarlig i Bymiljøetaten i Oslo kommune, Sigurd Njøs Kurdøl.

- Det er veldig stor forskjell for spillerne, kunstgressbanene som har varme er mykere. Uten varme blir det glatt og hardt, spesielt når det er så kaldt som det har vært denne vinteren, sier Sigurd Njøs Kurdøl.

Fotballspillere på Jordal
Gjengen i sportsklubben Forward er heldige som får spille på oppvarmet bane. Fra venstre: trener Jo Moen Bredeveien, Lavrans Mongstad, Tadeo Allande Bredeveien, Jens Vestrheim-Weum, Jens Moldstad, Julian Galindo Klovholt og Tobias Borkenhagen. Foto: Antonio Galindo

En gamechanger

På Jordal er det ingen tvil om at varme under banen er en suksess. Lagleder for Forwards 2017-gjeng, Maria Sivertsen, er glad for at barna har et så godt tilbud.

- For oss i Forward er det en gamechanger å kunne ta i bruk Jordal. Fotball er blitt en helårsidrett i vinterlandet Norge, også utendørs. Både barn og voksne i vår klubb kommer til å få stor glede av Jordal i mange år framover, sommer som vinter, sier hun.

Barn som spiller på kunstgress

Banen er strålende, sommer som vinter. Det er mykt å løpe og det er mykt å falle, selv når det er 15 minusgrader i lufta. Det er nesten for godt til å være sant.

Jo Moen Bredeveien, trener for Forwards 2017-lag

- Fem baner med fjernvarme

Oslo kommune eier mer enn 100 kunstgressbaner i Oslo. Disse driftes av kommunen om sommeren, mens klubbene selv kan velge om de vil drifte banene om vinteren. Resultatet er at cirka 40 baner er i drift gjennom vinteren, ni av dem tar Oslo kommune seg av.

- Vi så at det var de pengesterke klubbene på vestkanten som holdt banene åpne om vinteren, derfor tok vi over driften av ni baner som et sosioøkonomisk tiltak. Fire av disse, snart fem, har fjernvarme, sier Sigurd Njøs Kurdøl.

De fem offentlige banene med fjernvarme er Manglerud som åpnet høsten 2023, Kalbakken kunstgress, Caltexløkka (Lilletøyen), Jordal kunstgress og Dælenenga kunstgress som kobles på fjernvarmen i løpet av de neste årene.

Foto i artikkelen: Antonio Galindo