Warning triangle

Velkommen til Hafslund Celsio!

Snart vil du finne oss på Hafslund.no, men inntil videre finner du informasjon om fjernvarme, fjernkjøling, karbonfangst og avfallsforbrenning på denne siden.

Karbonlagring

Hva er karbonlagring?

Hva er karbonlagring?

Karbonlagring er en prosess for å fange og lagre karbondioksid (CO2) fra industrielle utslippskilder som fabrikker eller andre industrianlegg. Etter å ha blitt fanget, blir CO2 vanligvis komprimert til væskeform og pumpet ned til reservoarer dypt under jorden. Her blir CO2 permanent lagret og bidrar dermed til å redusere menneskeskapte klimagassutslipp og dempe klimaendringene. Karbonlagring er en viktig teknologi for å bekjempe global oppvarming og opprettholde en bærekraftig fremtid.

Hvordan foregår karbonlagring?

Vi i Hafslund jobber med å etablere et karbonfangstanlegg på Klemetsrud, og kommer til å forklare prosessen med karbonlagring med anlegget på Klemetsrud som eksempel.

Karbonlagring er en del av karbonfangst og -lagring, også kjent som CCS - carbon capture and storage. Dette vil si at vi må først fange karbon før det kan lagres, noe du kan lese mer om under “Karbonfangst”.

Karbonlagring foregår ved at:

  • CO2 fanges opp fra røykgass og gjøres flytende ved Hafslunds karbonfangstanlegg på Klemetsrud.

  • Flytende CO2 fraktes med utslippsfrie lastebiler til havnen og lagres der i et mellomlager.

  • Den flytende CO2-en overtas av Northern Lights, og lastes på skip. Deretter fraktes den til mottaksterminalen deres i Naturgassparken industriområde i Øygarden kommune på Vestlandet.

  • CO2-en losses ved mottaksterminalen og overføres til et mellomlager for CO2 på land. Herfra tar rørledninger CO2-en 100 kilometer ut i Nordsjøen.

  • Flytende CO2 pumpes ned i havbunnen og lagres permanent i et reservoar, kalt Aurora, 2600 meter under havbunnen.

Se illustrasjon av prosessen her: Slik foregår karbonlagring.

For å lese mer om vårt CCS arbeid og prosessen med å etablere karbonfangstanlegget på Klemetsrud, sjekk ut: “Karbonfangst og -lagring”.