Tar det lang tid å få varmt vann i springen?
Her ser vi på hva du som har fjernvarme bør undersøke for å finne ut hvor feilen kan ligge.
Publisert:
Sist endret:
Det er få ting som er mer irriterende enn å stå opp til en kald dusj, eller å ikke kunne vaske opp med varmt vann. Uten varmt vann i springen blir det plutselig litt vanskeligere å få gjort hverdagslige gjøremål.
Selv om fjernvarme heldigvis gir stabil oppvarming av tappevann, kan det skje at du ikke får varmt vann i springen, eller at det tar ekstra lang tid.
I videoen under ser vi på hvordan du kan søke etter feil i varmeanlegget ditt, hvis dette skjer hos deg. Du finner også hele sjekklisten under videoen.
Å søke etter feil i varmeanlegget kan være litt krevende og blir fort ganske teknisk. Vi anbefaler derfor at du ser hele videoen for å få oversikt over hvilke komponenter vi snakker om, og hvor de ofte er plassert.
Dette bør du undersøke om det tar lang tid å få varmt vann i springen
1. Sjekk temperaturen på vannet
Start med å åpne krana i utslagsvasken i det tekniske rommet, om du har en kran der. Sett på varmt vann og ta en titt på termometeret på tappevannsveksleren. Det skal vise mellom 60 og 65 grader.
Alle som bruker fjernvarme til å varme opp tappevann, har en blandeventil for tappevann i det tekniske rommet. Den sørger for det blandes kaldt vann inn i det varme vannet fra oss, slik at vannet i springen din aldri blir varmere enn 60 grader.
Sjekk termometeret etter blandeventilen for å se om det er rett temperatur på vannet. Blandeventilen kan nemlig svikte og blande inn for mye kaldt vann. Hvis dette er tilfelle, bør du kontakte en rørlegger for å få ventilen reparert eller skiftet ut.
2. Sjekk at sirkulasjonspumpen fungerer som den skal
Sirkulasjonspumpen sørger for at vannet kommer raskt til kranen din, selv om kranen befinner seg langt unna varmeanlegget. Sjekk at denne fungerer ved å lytte etter en susende lyd. Fungerer ikke pumpen, må du kontakte en rørlegger og en elektriker som kan feilsøke eller skifte den ut. Hvis du må bytte sirkulasjonspumpe, anbefaler vi at du velger en trykkstyrt pumpe. Det reduserer faren for korrosjonslekkasjer i sirkulasjonsledninger.
3. Undersøk om tappevannssirkulasjonen er innregulert riktig
I nyere bygg hender det at byggets entreprenør har regulert oppvarmingen av bygget, men ikke tappevannet. I borettslag og sameier kan det gjøre at det tar lang tid før det kommer varmt vann i kranen i enkelte oppganger eller leiligheter.
Det er ikke så lett å vite om dette er årsaken. Er du usikker, kan du ta kontakt med styret, hvis dette gjelder et borettslag eller sameie, eller entreprenøren, og be om å få se innreguleringsprotokollen. Om den ikke finnes, kan du be entreprenøren om å få en ny innregulering.
4. Ta en titt på kraner på kjøkken og bad
Det kan også være at én eller flere kraner rett og slett ikke fungerer som de skal. Dette kan det være vanskelig å finne ut av på egen hånd. Derfor kan det være lurt å kontakte en rørlegger.
Hvis du fortsatt ikke har funnet ut hvorfor du ikke får varmt vann i springen, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med vår kundeservice.
Fant du feilen, men trenger hjelp til å løse den? Da anbefaler vi at du tar kontakt med en dyktig rørlegger.