Warning triangle

Velkommen til Hafslund Celsio!

Snart vil du finne oss på Hafslund.no, men inntil videre finner du informasjon om fjernvarme, fjernkjøling, karbonfangst og avfallsforbrenning på denne siden.

Energiløsningen for miljøbevisste byggeiere

I møte med stadig høyere krav og forventninger til bærekraftige bygg, er fjernvarme og -kjøling et smart valg.

Kvinne i grønnsakshage

Publisert:

Sist endret:

Fjernvarme og -kjøling forsyner bygg og boliger med behagelig inneklima ved hjelp av energien som allerede finnes rundt oss.

– I stedet for å bruke strøm, som er mangelvare i Oslo i dag, benytter vi energikilder som ikke krever utbygging av ny kraft. Derimot benytter vi energi som er til overs i samfunnet. Denne overskuddsenergien bruker vi til å varme opp og kjøle ned vann, som vi distribuerer til bygg gjennom et kollektivt system og infrastruktur som allerede er på plass, forteller leder for bærekraft og ytre miljø i Hafslund Celsio, Jon Iver Bakken.

Ved å bruke fjernvarme og -kjøling kan byggeiere derfor redusere strømforbruket sitt og samtidig øke utnyttelse av lokale ressurser som ellers ville gått tapt.

Jon Iver Bakken

Vi bør bruke strøm på andre ting enn oppvarming og kjøling av bygg.

Jon Iver Bakken, leder for bærekraft og ytre miljø i Hafslund Celsio

Oppfyller krav til klimavennlig energi

Mange byggeiere har ambisjoner om å skåre høyt på energi- og miljøsertifiseringer. Høy skår indikerer lavere energikostnader og bedre inneklima, og bidrar til mer bærekraftig byutvikling. Det har verdi for både leietaker og samfunnet, og øker til syvende og sist verdien på bygget for byggeier.

Det finnes flere typer sertifiseringer, og fjernvarme og -kjøling kommer godt ut på flere viktige områder.

– Energimerket, som er obligatorisk for alle bygg, gir grønn karakter til fjernvarme. Det er det beste resultatet et bygg kan få, og forteller at bygget varmes opp med fornybar og bærekraftig energi. Rød karakter forteller derimot at bygget i stor grad er avhengig av elektrisitet og andre ikke-fornybare kilder, forklarer Bakken.

I tillegg har mange byggeiere ambisjoner om å miljøsertifisere bygg etter BREEAM-standarder.

– Vi har utarbeidet miljøvaredeklarasjoner – såkalte EPDer – for våre leveranser av fjernvarme og -kjøling. De kan brukes i sertifiseringsprosesser, for eksempel BREEAM-NOR, for å dokumentere at energiforsyningen til bygningen eller byggeprosjektet oppfyller krav til bærekraft, forteller Bakken.

Oslo by, Bjørvika

Fjernvarme og -kjøling er energieffektivisering på systemnivå, og derfor en sentral del av bærekraftig byutvikling.

Jon Iver Bakken

Bidrar til å sette fart på det grønne skiftet

I tillegg til å være et klimavennlig og energieffektivt valg for byggeier, har fjernvarme og -kjøling også positiv effekt på samfunnsnivå.

En oversikt fra Enova viser at bygninger står for over 75 prosent av energiforbruket i Oslo. Samtidig står Oslo overfor strømmangel. Ifølge Statnett er kapasiteten på kraftnettet på Østlandet sprengt, og nettselskapene Elvia og Lede har fortalt sine Oslo-baserte kunder at de ikke får tilgang til mer kraft til ny industri eller klimatiltak før i 2035.

Mangelen på strøm hindrer med andre ord elektrifiseringen av samfunnet, og sinker dermed arbeidet med å nå Norges klimamål.

– Vi bør bruke strøm på andre ting enn oppvarming og kjøling av bygg. Ved å bruke fjernvarme og -kjøling fremfor elektrisitet, vil strømforbruket i Oslo reduseres og vi frigjør kapasitet i strømnettet, forklarer Bakken.

Med infrastruktur som allerede er på plass under bakken og som enkelt kan bygges ut videre, kan fjernvarme og -kjøling produseres døgnet rundt, uavhengig av vær og vind – selv på de kaldeste og mørkeste vinterdagene.

– Fjernvarme og -kjøling er energieffektivisering på systemnivå, og derfor en sentral del av bærekraftig byutvikling, avslutter Bakken.

Ønsker du å lese mer om de økonomiske og klimamessige fordelene ved å velge fjernvarme og fjernkjøling? Last ned heftet "Fjernvarme og fjernvarme til Ulven/Økern. En lønnsom og bærekraftig energiløsning."